Linda

De cursus van Dosha was met name voor mijn partner bedoeld. Voor mij was het de derde, voor hem de eerste.

Het gaf hem een inkijkje in de wondere wereld die bevallen heet. Ondanks dat was het allemaal toch spannend en nieuw, maar qua voorbereiding hadden we het niet uitgebreider kunnen doen.

Dosha is erg volledig in haar cursus. En het leuke is dat zij destijds als verloskundige mijn eerste ter wereld heeft gebracht! 😉

Super leuke en leerzame cursus voor mensen die niet in een groep aan bijvoorbeeld zwangerschapsyoga willen doen (of hun partner wil niet mee), maar wel informatie willen rondom de bevalling. Het wordt compleet toegespitst op jou zwangerschap en Dosha neemt de tijd voor je. Wij zijn heel erg blij met deze cursus!

De cursus bevalling basis was erg fijn om te volgen! Dosha legt goed uit wat je allemaal kan verwachten tijdens een bevalling, zonder het onderwerp heel zwaar of zweverig te maken. Een fijne gesprekspartner met veel ervaring en kennis.
Tijdens de bevalling heeft dit mij zeker geholpen om rustig te blijven. Hierdoor kon ik mij beter concentreren op de weeën.

Ik raad dit iedereen aan!

De bevalcursus van Dosha vond ik super prettig. Ik had een behoorlijke angst voor de bevalling en tijdens de cursus was er alle ruimte voor vragen en kon zij mij heel helder en eerlijk uitleggen wat er met je gebeurt en kan gebeuren tijdens een bevalling. Dit gaf mij heel veel rust. Ze nam alle tijd voor ons en dat stelde mij heel erg gerust. Ook was het prettig dat zij ons kon doorverwijzen naar allerlei mensen die mij nog meer zouden kunnen helpen bij de angst zoals een haptonoom en een voetreflextherapeut. Ook stuurde zij extra materialen om ons voor te kunnen bereiden op deze heftige (en mooie) gebeurtenis in ons leven. Ik gun iedereen een bevalcursus van Dosha!
Dosha, bedankt!

Liefs, Iris

We hebben een heel prettige ervaring met Dosha. Op een eerlijke en heldere manier bereid ze je voor op de bevalling en de periode erna. Ze lijkt precies aan te voelen aan welke informatie je behoefte hebt waardoor het echt een cursus op maat is. Door de voorbereiding met Dosha hebben wij heel ontspanningen en rustig kunnen wachten tot de bevalling.

We zijn blij dat we de cursus gevolgd hebben, het is heel informatief en leerzaam maar wel op een luchtige manier. Ook geeft het je stof tot nadenken, Dosha wees ons op aspecten waar we zelf niet bij stil stonden. Hierdoor konden mijn man en ik vooraf onze wensen bespreken met elkaar en waren we bij de bevalling een echt team.

Op aanraden van mijn verloskundige ben ik bij de Mammapraktijk terecht gekomen. Ik wilde graag een goede voorbereiding op de bevalling en het geven van borstvoeding, maar zag het niet zitten om deze informatie klassikaal op te doen. En met deze keuze ben ik nog steeds heel blij! Dosha brengt de informatie duidelijk, nuchter en met een gezonde dosis humor over en laat ruimte voor een dialoog waar nodig. Ze kwam bij ons thuis en mijn man en ik voelden ons allebei meteen op ons gemak. Zowel tijdens de bevalling, erna en met het geven van borstvoeding kwam haar informatie goed van pas.

Op advies van onze verloskundige hebben wij contact gezocht met Dosha voor coaching. Reden hiervoor is dat wij een moeilijke eerste bevalling en moeizame start van ons eerste kind hadden en ik ook geen ongecompliceerde tweede zwangerschap had, waarbij ik afwisseld “medisch” en “niet-medisch” was. Ik merkte dat ik onzeker was geworden. “Je lijf weet wat het moet doen”…maar het mijne blijkbaar niet helemaal… Ik zag op tegen de bevalling, tegen de start, ook met onze peuter die ook veel aandacht nodig heeft.
Doel van het gesprek met Dosha was terugkrijgen van vertrouwen in mezelf door het delen van eerdere ervaringen en vooruitblikken op het beloop van de huidige zwangerschap/bevalling/start.
Dosha is bij ons langsgekomen rond week 34. Door het vertellen van ons verhaal aan haar, door haar vraagstelling, haar rust, luistervermogen, maar ook humor en door haar enorme bak aan praktische kennis en ervaring, hebben wij onze eerdere ervaringen anders kunnen zien en de ervaringen meegenomen om nu een realistische (dus niet angstige) kijk op de aanstaande bevalling te krijgen. Dosha maakte ruimte voor de persoonlijke (emotionele) ervaringen van mij en mijn man, maar tegelijkertijd had ze veel praktische oplossingen en tips. Ik heb vertrouwen gekregen om in de verschillende mogelijke scenario’s nog steeds een mooie “natuurlijke” bevalling te hebben.
De natuur heeft veel voor het zeggen, maar ik geloof zeker dat mijn herwonnen rust en zelfvertrouwen ervoor heeft gezorgd dat ik een bevalling volgens het boekje had, met een superstart van ons tweede kind, en een goede start als gezin van vier.

In 2013 beviel ik van ons eerste kindje. De slechte communicatie in het ziekenhuis, het idee niet serieus genomen te worden, en het feit dat de bevalling na ruim 36 uur alsnog in een keizersnede eindigde, waren voor mij de ideale ingrediënten voor een traumatische ervaring. Dosha heeft mij destijds geholpen om alles te verwerken en een plekje te geven.

In 2017 was ik zwanger van ons tweede kindje. Het verloop van een bevalling is uiteraard niet te sturen, maar ik wilde wel proberen om ons een tweede traumatische ervaring te besparen. Ik heb weer contact gezocht met Dosha, zij kende immers ook mijn voorgeschiedenis. Wij hebben op een rijtje gezet waarom de vorige bevalling zo’n nare ervaring was geweest. Vervolgens hebben we samengevat wat de punten waren waar het de vorige keer ‘mis’ gegaan was, en hoe wij dit nu graag anders zouden zien. Dit document hebben wij in het ziekenhuis besproken, en is aan mijn dossier toegevoegd. Dankzij Dosha kwamen we dus met een heel duidelijk verhaal in het ziekenhuis. Dit gaf mij een hoop rust en dat nam een groot stuk angst voor de bevalling weg.
Onlangs ben ik bevallen van een kerngezonde dochter. Het was een pittige bevalling, die dankzij de goede voorbereiding samen met Dosha en dankzij de uitstekende zorg in het ziekenhuis, deze keer niet in een traumatische ervaring is geëindigd. Hoe pittig de bevalling ook is geweest, ik kijk er met een enorm positief gevoel op terug. Dosha, bedankt voor je adviezen en de goede zorgen!

Ik kijk terug op een super fijn coachtraject bij Dosha. Mijn vorige zwangerschap is niet probleemloos verlopen. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede kindje merkte ik dat ik veel met mijn eerste zwangerschap bezig was. Die keizersnede (veel complicaties gehad) beleef maar door mijn hoofd spoken en kon het niet makkelijk naast mij neerleggen. Ook wetende dat ik weer een keizersnede zou krijgen en daar behoorlijk tegen op zag.
Dosha heeft mij hier heel goed in begeleid. Ik dacht veel coachsessies nodig te hebben. Wat mij verbaasde was dat ik met een paar sessies (totaal 3) al op een andere manier ging kijken naar mijn eerste keizersnede en het een plekje kon geven. Hierdoor zag ik al een stuk minder op tegen mijn tweede keizersnede. Dosha is een rustig en hele fijne coach die een luisterend oor bied en heel goed helpt om alles op een rijtje te zetten. Wat maakt het dat ik me onzeker, bang en angstig voel? Hoe kan ik ermee omgaan? Hoe kom ik door de komende bevalling heen? Kan ik het wel? Ze heeft me hier heel fijn in begeleid. Je merkt dat ze kundig is en veel ervaring heeft, mede doordat ze jaren als verloskundige heeft gewerkt en weet waar ze over praat!
En dan is Dosha ook nog eens lactatiekundige. Ook hierin heeft ze me erg geholpen met de borstvoeding!

Dosha, heel erg bedankt voor de coachsessies tijdens mijn tweede zwangerschap en de begeleiding in de borstvoeding. Mede dankzij jou kijk ik terug op een fijne zwangerschap en geboorte van onze tweede zoon! Ik ben je hier erg dankbaar voor!

Liefs, Michelle