Borstvoeding in de eerste weken- ervaring van een jonge moeder

Het geven van borstvoeding is best een zoektocht soms naar wat wel of niet werkt. Hoe het wel of niet lukt en wat je er bij nodig hebt. Heb je behoefte aan steun of begeleiding neem dan contact op met La leche league, je consultatiebureau of een lactatiekundige. Dit is de ervaring van Marjolein, moeder van Bram (3,5 week oud).

“Inmiddels al weer 3,5 weken verder. Ik begin mij eindelijk wat vrijer te voelen. We beginnen meer aan Bram te wennen, en hij aan ons. Aan het begin was ik erg onzeker over de borstvoeding, doe ik het wel goed? Krijgt hij genoeg voeding? Mijn borsten voelen leeg, help! Mijn borsten lekken, help!!” Marjolein nam contact op met een lactatiekundige die haar ideeën en gevoel bevestigde. “Vanaf dat moment wist ik: ik moet echt op mijn gevoel vertrouwen. Mijn gevoel zei dat het goed gaat, en dat gaat het ook, mijn gevoel zei dat het om een regeldag ging, en dat was het ook. Inmiddels de 2e regeldag bij 3 weken ook ondergaan, maar nu was ik voorbereid en heb ik mij er volledig aan overgegeven. Zo weet ik ook dat Bram in de avond vaak wat meer voeding vraagt, clusteren, zodat hij de nacht wat langer doorslaapt. Eerst vond ik dit heel vervelend, kon ik niets voor mijzelf meer doen dan? Nu weet ik dat ik mij er aan over moet geven en daardoor meer rust ervaar, waardoor ik uiteindelijk tijd voor mijzelf overhoud”